Vegetarische kroketten

voor 8 personen

Wat stop je erin?

  • 1 gele ui, fijn gesnipperd
  • 150 g oesterzwammen, in kleine reepjes getrokken, en 50 g kastanjechampignons, fijn gesneden. Scheutje olijfolie, extra vierge en laag in oliezuur
  • 1 flinke tl kerriepoeder
  • Snufje nootmuskaat
  • 1 groentebouillonblokje (zonder MSG etc!)
  • Zwarte peper naar smaak en evt. een klein beetje Himalayazout
  • 200 ml water
  • 50 g lupinemeel, gezeefd
  • 1 flinke tl agar-agar of ½ el rundergelatinepoeder
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 50 g zonnebloempitten en 50 g pompoenpitten, gemalen tot paneermeel

Hoe maak je het klaar?

  • Fruit de ui in de olijfolie, samen met de paddenstoelen.
  • Voeg kruiden en bouillonblokje toe, voeg meteen het water toe, breng aan de kook en roer goed door. Voeg dan beetje bij beetje het lupinemeel toe; blijf roeren totdat er een stevige ragout ontstaat. Voeg de agar-agar of gelatinepoeder toe en roer door.
  • Als het lupinemeel aan de bodem lijkt te gaan plakken, is de ragout klaar.
  • Laat afkoelen en bewaar een nacht in de koelkast.
  • Vorm met je handen 8 kroketten uit de ragout; rol ze goed stevig.
  • Rol elke kroket door het pittenmengsel, dan door het ei, en vervolgens nog een keer door het pittenmengsel; zorg dat alles goed bedekt is en vergeet de zijkanten niet.
  • Bak de kroketten in de airfryer op 160 graden, 10 minuten, draai ze om en nog 10 min.
  • Of in de oven op 160 graden, 20 minuten, draai ze om en nog 20 minuten.

Voedingswaarde p.p.

  • ½ portie Eiwitrijke voeding
  • ½ portie Veilige Vetten
  • 1 portie Reinigende Vezels

Tip

  • De kroketten bevatten wel wat groente maar de hoeveelheid is zo minimaal, dat het niet geteld hoeft te worden. Echter niet gebruiken op KD1. (Ketosedag 1 van De EetLijn Methode)
  • Je kunt de kroketten ook ‘paneren’ met amaranthvlokken. Iets neutraler van smaak maar wél knapperig.

EetLijn Smakelijk

Scroll naar top